een kijkje in het edit proces

Een van de meestgestelde vragen die ik krijg over mijn schrijven, naast ‘waar haal je je inspiratie vandaan?’ is: ‘hoe lang kost het je nu om een boek te schrijven?’. Het antwoord is een beetje tweeledig, want het opschrijven van de eerste versie kost me meestal maar een week of twee, hooguit een maand.

Het is het redigeren wat erna komt, wat het meeste tijd kost. Het herschrijven. Het schrappen. Het invoegen van nieuwe plotdraden. Het nadenken over wie, wat, waarom en waar. Je plotseling realiseren dat wat de gebeurtenis die je bedacht had, helemaal niet realistisch is. Opeens een ontzettend gave plottwist bedenken. Daarna prompt alles moeten retconnen om het er goed in te werken. Dat is hetgene wat het meeste tijd kost.

Dáárna komt het daadwerkelijke woord editen pas. De grammatica is bij mij pas een van de laatste dingen die ik doe. Zinsbouw is niet zo heel belangrijk, als het verhaal eerst maar staat. Als ik brute fouten vind, dan zal ik ze in die eerste stadia heus wel verbeteren hoor, maar het heeft geen prioriteit.

Tot nu dus. Ik ben op het moment per 30 pagina’s Bloed en Scherven aan het uitprinten en aan het krassen en strepen op de pagina’s. Hoo boy, mijn zinsbouw is bij tijd en wijle zó Engels. Ugh. En soms zijn er fouten waarvan ik denk: “ECHT?!” Sommige pagina’s zijn erger dan anderen, maar doorgaans zien ze er allemaal een beetje uit als de foto hiernaast. Ik ben inmiddels op pagina 100 en ik ben pas 1 pagina tegengekomen waarop ik niet heb kunnen krassen (heb er in plaats daarvan een triomfantelijke krul op gezet). Maar goed, het is op naar de volgende 60 pagina’s in de aankomende paar dagen.

(En dan misschien nog even naar de relatie naar Romain kijken, want die is ietwat shakey geworden met de nieuwe plotdraad erin)

Hoe pakken jullie je edit proces aan? Doen jullie het anders? Hebben jullie nog tips?

5 gedachten over “een kijkje in het edit proces

  1. Mijn record is 5 dagen voor een 50K manuscript. Ik heb heel veel oefening gehad dankzij Nanowrimo, haha 😀 Maargoed he, dat zegt dus niets over de kwaliteit. De eerste versies van Stof/Bloed zijn inmiddels volledig door de plee getrokken… een keer of drie ofzo. :’)

   1. Woooow 😀 Dat is echt snel! Ik heb momenteel 65k op 2,5 maand geschreven. Ik kan echt niet succesvol meer dan 2000 woorden per dag schrijven, anders trekt het nergens meer naar :p Veel succes met het herschrijven en corrigeren nog ^^

   2. Heb even gekeken. Eerste manuscript kostte 4 maanden. Het 2de 5, maar daar zat een enorme rewrite in). Zit nu na 3 maanden op ongeveer de helft van een 3de.

    Ik probeer 1000 woorden per dag te schrijven, maar dat lukt me net niet helemaal (zit op 800-900). Meer de steady pace schriver dan bursts, I guess. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan als ik eenmaal serieus aan de edits ga.Dat is toch weer een heel ander proces.

 1. Dat is een prachtige nette snelheid hoor! Niets om je voor te schamen, zou ik zeggen. Je hebt er natuurlijk ook gewoon nog een leven naast, wat meestal voorrang krijgt…
  Dank je wel! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: