Recensies & Media

Over de Lentagon serie:

“Dit is een serie die bewijst dat Nederlandstalige fantasy niet onder hoeft te doen voor vertaalde fictie, en een die je doet hopen op meer van deze auteur. De serie leest vlot weg als een goede actiethriller, maar wie beter kijkt, ziet diepgewortelde studies naar menselijk gedrag en menselijke behoeften. Ik heb ervan genoten.”
~ Fantasywereld.nl

De Lentagon-serie van Kelly van der Laan is naast een originele, evenwichtige, spannende trilogie, ook een bewijs van een getalenteerd schrijverschap.
In ieder deel staat een personage centraal. ‘Stof & Schitteringen’ is het boek van Joy, ‘Bloed & Scherven’ is het boek van Sirka en ‘Talent & Kristal’ is het boek van Seamon. Ieder van hen krijgt te maken met persoonlijke morele of emotionele kwesties die heftige gevolgen hebben voor henzelf en hun omgeving. En de manier waarop Kelly van der Laan deze thematiek verwerkt met op de achtergrond een politieke machtsspel tot een verhaal is geweldig gedaan heeft zelfs iets literairs.
Voor mij is de Lentagon-serie een geweldige serie, waarin de relatie tussen het
individu, de maatschappij, de politiek, macht, idealen, verstand en gevoel centraal
staan.
~Ferry Visser, Fantasyspecialist boekverkoper

Over De prijs van water:

“Een spannend fantasyverhaal over de tachtig verdiepingen tellende, hypermoderne Hydrontoren in de woestijnstad Paraiso. Hydron is een hebzuchtige monopolist die ieder jaar de prijs van water verhoogt. De situatie wordt steeds wanhopiger voor de bewoners en de spanningen lopen op. De toren wordt aangevallen en rebellen trekken een magisch schild op zodat niemand kan ontsnappen. In de kelder wordt een portaal geopend naar een schaduwdimensie waaruit bloeddorstige wezens de toren binnendringen. Ilsa, Kai, Monika, Sergio en Xavi die bij het bedrijf werken, moeten zien te ontsnappen uit het gebouw. In meeslepende stijl geschreven. Met illustraties in zwart-wit. Voor lezers vanaf ca. 16 jaar. ”
~Biblion

“‘De prijs van water’ is een spannend boek dat je aandacht grijpt en niet meer loslaat. Het is zeker zo’n verhaal met een ‘ik wil verder lezen’ gehalte.“
~Joni’s bookquest

“De prijs van water is een dystopisch fantasy-verhaal verhaal met elementen van sciencefiction en horror. Ik houd enorm van dit soort genres en heb het verhaal dan ook met veel plezier gelezen. Het zit boordevol actie. De schrijfster heeft een aangename schrijfstijl waardoor ik door het verhaal heen vloog.”
~Jeanines boekenblog

“De spanning in dit verhaal ligt zo hoog en is echt constant aanwezig! Al tijdens de proloog heb je al het gevoel dat er iets gaat gebeuren en ben je op je hoede. Dit is al een goede start, want als de sfeer zo vroeg in het boek gezet wordt, zit je al meteen in het verhaal.
Verder in het verhaal blijft deze hoge spanning grotendeels aanwezig met af en toe een kort stukje om te bekomen. Dit is heel aangenaam in de schrijfstijl omdat je wel door wilt lezen maar de spanning is niet zo overweldigend dat het te veel wordt.”
~De Boekenhamsteraar

“De schrijfstijl van Kelly is vlot, vol met actie en spanning. Je leert de karakters goed kennen en gaat echt met ze meeleven, soms tot aan frustratie aan toe. Wel miste ik wat achtergrondverhaal. Hoe komt de organisatie Hydron aan zoveel macht? Waarom wordt er geen magie meer beoefend? Ik hoop eigenlijk dat er in het tweede boek antwoorden komen, want zeker dat ik dat ga lezen!”
~Kelly Meijer

“Het is echt een geweldig fantasy verhaal, dat enorm lekker geschreven is. Je leest telkens vanuit een ander personage wat het verhaal erg interessant maakt en ook interessant blijft. Ook lees je af en toe kleine stukje van de rebellen wat het weer enorm spannend maakt. De schrijfstijl is echt super fijn en leest lekker vlot weg.
Ik ben echt enorm benieuwd naar het volgende deel !”
~Story_of_bookss

Over Verloren zielen:

Een bijzondere verhalenbundel die de lezer van de ene mysterieuze wereld naar de andere brengt. Of het
nu een wereld is die gebukt gaat onder een mysterieuze plaag of een wereld waarin een priester zijn god wil redden – keer op keer worden nieuwe verhalen uit de doeken gedaan met een rijke, geloofwaardig
aandoende achtergrond. De fantasievolle delen worden afgewisseld met verhalen die zich ‘gewoon’ in onze wereld afspelen, maar met een magisch of bovennatuurlijk tintje. Het concept heeft iets weg van de
populaire Netflix serie ‘Black Mirror’, waarin elke ‘aflevering’ een nieuw futuristisch verhaal deelt.
~Biblion (inkoper voor Nederlandse Bibliotheken).

Een aanrader voor de liefhebber van korte verhalen in het fantastische genre.
~Johan Klein Haneveld, SF auteur, 4 sterren

Al met al is het een fantastisch boek met onderwerpen die je aan het denken zetten. Onderwerpen die je als mens bezighouden, onderwerpen waarbij je bij jezelf te rade gaat. Wat zou ik hier hebben gedaan? Ik kan dan ook niet anders dan dit boek een dikke vijf sterren geven!
~The Book Dragon’s Nook, 5 sterren

De diversiteit aan verhalen in Verloren zielen maken dit een aantrekkelijke bundel vol kwaliteit.
~ Zonenmaan, 4 sterren

Dat er niet alleen een verhaal vol magische, vreemde, creepy of fantasyvolle gebeurtenissen verteld wordt maar er ook plek is voor een onderliggend verhaal zie je bij veel van de verhalen in de bundel. Het zijn verhalen waarin de vreemde wezens, de fantasierijke wereld of andere fantasy elementen op natuurlijke wijze verweven zijn met een persoonlijk verhaal. Waardoor de verhalen niet alleen apart / bijzonder zijn maar ook diepgang hebben.
~ Connies boekenblog, 4 sterren.

Verloren Zielen is een verhalenbundel waar ik van genoten heb. Je vliegt van het ene verhaal naar het andere en van de andere kant kan je elk verhaal zonder onderbreking uitlezen en het even laten inzinken. Een boek dat je laat nadenken op een fantastische manier.
~An Boekenvirus.

Over Stof & Schitteringen:

Stof & Schitteringen combineert enkele sterke personages met een goed uitgewerkte wereld en een voortsnellend plot. Een boek dat je met tollend hoofd achterlaat.”
~ Fantasyboeken.org, 5 sterren.

Stof & Schitteringen is het krachtige, plezierige debuut van Kelly van der Laan. Het verhaal is meeslepend en zit vol actie, en de ietwat naïeve, impulsieve Joy weet al snel de lezer in het hart te raken.” ~Fantasywereld.nl, 4.5 sterren. 

Stof & Schitteringen was een schot in de roos. Het verhaal is spannend van begin tot eind, leest heerlijk weg en maakt nieuwsgierig naar meer. Ik ga zeker de vervolgboeken in de Lentagon trilogie lezen. ~Oog op de toekomst, 4 sterren

“De vaart waarmee dit boek is geschreven liet adrenaline door mijn aderen gieren. Ik heb zo genoten van de wilde rit die dit boek te bieden heeft. Elk hoofdstuk brengt nieuwe, bloedstollende spanning met zich mee en ik wilde maar een ding: verder lezen. Het tempo wordt goed vast gehouden gedurende de rest van het boek en voor ik het wist was ik aanbeland bij het einde. Maar ik wilde helemaal niet dat ik al bij het einde was!”
“Dit is een avontuur wat smaakt naar meer en ik ben dan ook vast van plan om deze auteur in de gaten te blijven houden in de toekomst. Ik hoop heel hard op nog meer avonturen met Joy en Seamon, want – WAUW – dit boek was awesome!”
~Craving Pages, 4 sterren.

“Net als de Lentagon de magiërs aantrekt, trekt het verhaal aan de lezer. De volgende pagina roept om gelezen te worden. Levensechte personages, doorleefde emoties, een vleugje fantasy gelardeerd met een sterk gevoel voor realisme en een spanningsboog die je steeds meer bij de keel heeft.”
Stof en schitteringen is het eerste deel van een tweeluik door deze zeer getalenteerde schrijfster dat hoge verwachtingen schept voor het vervolg!”
~ Schrijverspunt

Jawel, ik ben dus keihard fan van Stof & Schitteringen! Het is gewoon een topboek van eigen bodem dat volgens mij zelfs in de US en UK zeer gesmaakt zou kunnen worden. Het steekt goed in elkaar, de personages zijn complex en de schrijfstijl leest vlot.”
~ Mijn brein is een boekenkast (Vanessa Gerrits, auteur van o.a. “Tweedehands Vleugels”), 4 sterren

“Wat ik erg lekker vond aan dit boek, is dat het lekker rauw is. Gewoon seks, drugs en rock&roll. Niks brave 16 jarige tieners, maar rebelse 20 jarige die hun plaats op de wereld proberen te vinden. Niet willen wetend welke gevolgen hun acties hebben. Dat voelde wel lekker. De personages zijn prettig en passen goed binnen het verhaal. Het feit dat ze ook allemaal hun fouten maken geven het boek een realistischer tintje.”
“Kortom: een boek vol spanning en wervelende gebeurtenissen in een wereld die verweven is met magie en technologie.”
~ Zon en Maan, 4 sterren.

“De ontwikkeling die Joy meemaakt is goed neergezet. (…) Daar zit dan ook de kracht van dit boek: de personages. Niet alleen in de ontwikkeling van de personages, ook in de verschillende standpunten die ze innemen en hun reactie op de gebeurtenissen. Hoewel je misschien niet alle personages mag, zijn ze wel allemaal begrijpelijk en realistisch neergezet.”
~Hebban.nl, ‘net geen 4 sterren’

“Het verhaal is spannend en de personages zijn goed neergezet.”
~Hebban spotlight.

Over Bloed & Scherven:

Bloed & Scherven is het tweede deel in wat nu de Lentagon-trilogie zal worden. Net als het eerste deel zit het verhaal vol actie, spanning en energievervorming. Toch is er ook aandacht voor de morele ontwikkeling van de personages, waardoor het verhaal diepgang krijgt en je tot ver na de laatste bladzijde bijblijft.
~Fantasywereld, 4.5 sterren

“Ik vond het echt jammer dat dit boek uit was … maar langs de andere kant ben ik heel blij dat ik vijf sterretjes mag uitreiken aan Bloed & Scherven, een schitterend vervolg dat geen seconde spanning onbenut laat!”
“Bloed & Scherven: topkwaliteit van eigen bodem – je hoeft het soms echt niet internationaal te gaan zoeken, ook in de Lage Landen worden genre-overschrijdende scifi-pareltjes geschreven!”
~ Mijn brein is een boekenkast (Vanessa Gerrits, auteur van o.a. “Tweedehands Vleugels”), 5 sterren

Ik heb echt genoten van dit magisch wetenschappelijke boek van Nederlandse bodem. Wat mij betreft spat de kracht van de Lentagon van het boek af en sleurt hij je een andere wereld in. Ik hoop alleen met heel mijn hart dat het verhaal nog niet klaar is. Want ik wil nog helemaal geen afscheid nemen van Joy, Seamon, Valeria en Sirka!
~Zon en Maan, 5 sterren

Het verhaal is kontknijpend spannend. Kelly van der Laan heeft het in zich om de lezer te amuseren, te laten lachen, te shockeren en ook om te laten huilen.” (…)
“Ik ben fan. Hart-stikke fan. Kelly van der Laan heeft met Bloed & Scherven een geweldig goed boek neergezet. Zij bewijst maar weer dat Nederland degelijk wel schrijftalent bevat.”
~ Ninesisters.nl, 5 sterren

Over Talent & Kristal

Een afsluiter om van te genieten!
~ Hebban.nl, 4 sterren

Talent & Kristal is het meeslepende, bittere, overweldigende einde van de Lentagon-trilogie. Het is een serie die bewijst dat Nederlandstalige fantasy niet onder hoeft te doen voor vertaalde fictie, en een die je doet hopen op meer van deze auteur. De serie leest vlot weg als een goede actiethriller, maar wie beter kijkt, ziet diepgewortelde studies naar menselijk gedrag en menselijke behoeften. Ik heb ervan genoten.
~ Fantasywereld, 4 sterren

Het was ronduit spectaculair!! Met een hart dat bonkte in mijn borst als een opgevoerde klopboor sjeesde ik door de pagina’s heen. Het was gewoon té spannend om niet te blijven lezen.
(…)
Fantasyliefhebbers zullen absoluut niet teleurgesteld worden door het werk van deze getalenteerde dame!
~ Nerdymommy, 4 sterren

“Met Talent & Kristal en eigenlijk de hele trilogie, bewijst Kelly van der Laan dat je geen beroemde schrijver uit het buitenland hoeft te zijn om echt goede sciencefiction te publiceren. Zij heeft wetenschap en magie weten te combineren tot een verrassend complete wereld en haar rauwe schrijfstijl maakt het ook nog eens ontzettend realistisch. Joy, Sirka, Seamon en al die anderen; ze werden vrienden (zelf al wilde ik ze in elkaar slaan). Het einde heeft me tot tranen toe geroerd. Bedankt Kelly, dat je me hebt meegenomen naar deze wereld.”
~ Zon en Maan, 4 sterren.

Over Vuur & Vergankelijkheid

“Vuur & Vergankelijkheid is heftig, groots en stoer; de juiste inleiding voor de wereld van de Lentagon-serie, maar ook een prachtig boek om zo te lezen.”
~Fantasywereld, 4 sterren

“Wat mij betreft heeft Kelly zichzelf overtroffen. Haar schrijfstijl, die altijd al prettig was, lijkt nog vloeiender te zijn geworden, haar personages zijn echt en spetteren van de pagina’s af. En zoveel het verhaal als de wereld waarin het zich afspeelt is heel gelaagd en goed opgebouwd.
Er is een goede en evenwichtige mix tussen persoonlijke verhalen en de gevolgen van een wereldveranderende ontdekking. Het verhaal biedt zowel spanning als het meebeleven van ware liefde en warme vriendschappen.
Het is zo geschreven dat het prima los te lezen is, maar persoonlijk vond ik het absoluut ook wat extra’s bieden door de verdieping die het geeft over de achtergronden van de boeken die ik al gelezen had.”
~ Connies boekenblog, 4.5 sterren

“Dit is een prequel die het bijna onmogelijk maakt om niet ook aan de De Lentagon-serie te beginnen.”
~Modern Myths

Over mijn schrijfsels:

“Kelly plaatst haar levensechte personages in omstandigheden waaruit ze nooit zonder emotionele wonden kunnen ontsnappen. Zo sleurt ze je haar wereld binnen en blijf je er over nadenken, ook al is het verhaal al lang uit.”

~Kim ten Tusscher, auteur van o.a. de “Lilith”-trilogie en het tweeluik “Jager/Prooi”

“Kelly heeft het talent haar karakters zo te schrijven dat hun keuzes begrijpelijk zijn, dat hoe hard je ook vanaf buiten de pagina’s naar ze roept dat ze iets anders moeten doen, je leeft mee, omdat je snapt dat het voor hun de enige keus is.”

~Corina Onderstijn, auteur van “Vanbinnen en Vanbuiten

Media

Video interview in About Books, 13 juli 2022

Video interview in About Books, 2 september 2020

Zilverfest panel: It’s all gone to shit!, mei 2020

Zilverfest lezing: Motivatie, intentie en functionaliteit, mei 2020

Video interview met Django Mathijsen, 1 maart 2020

Interview op Connies boekenblog, 12 maart 2018

Interview op Hillybilly Beauty: “In the spotlight: Kelly van der Laan”, 21 januari 2018.

Youtube interview met Django Mathijsen voor Fantastels Verhalenwedstrijd, 20 september 2015.

Interview met Fantasywereld, 30 juli 2015.

Gastblog op Fantasyboeken.org, 14 november 2014. “NaNoWriMo 2014: Hoe je moed houdt.”

Interview met Fantasyboeken.org, 1 oktober 2014. “Al mijn personages zijn mijn baby’s.”

Eén opmerking over 'Recensies & Media'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: