onpopulaire meningen

Okay, deze moet ik even kwijt. In tegenstelling tot heel veel mensen die houden van lezen, ben ik het met bovenstaande strip NIET eens. Ik ben een voorstander van e-books. Ik heb een Amazon Kindle thuis liggen, en een Kindle app op mijn iPhone. Beiden heb ik de afgelopen twee jaar een stuk meer gebruikt om boeken te lezen dan welk boek dan ook.

Heel veel mensen houden nog heel erg vast aan het boekformaat, het gevoel van een boek in hun handen. Dat geeft ze het gevoel van iets tastbaars, denk ik? En hoewel ik niet kan wachten om mijn eigen boek straks in mijn handen te houden, ben ik zelf een voorstander van een e-book formaat erbij.

Waarom ben ik een fan? Allereerst is het gewoon gemakkelijk.
– Boeken zijn groot en zwaar. Ik lees graag onderweg, of in bed, of in bad. Met de dikke pillen die ik lees, is het omhoog houden van zo’n boek terwijl ik in bad zit te lezen, of het in mijn tas stoppen voor in de trein, nog best een gedoe. Het gevoel van een boek in mijn handen, bladzijdes enzo… het doet me niet zo veel. Ik kan genieten van een mooie kaft, hoor… maar het weegt niet op tegen het gemak van een e-reader.
– Op het moment dat het boek uitkomt en ik heb ge pre-ordered heb op Amazon.com, krijg ik hem automatisch naar mijn Kindle gedownload. YAY! Dit is goddelijk. Ik had van de week letterlijk een moment waar ik om 6.30 uur wakker werd, een mailtje van Amazon in mijn inbox had (dat zei dat ‘Words of Radiance’ van Brandon Sanderson uit was en klaar om te downloaden naar mijn Kindle). Ik opende mijn Kindle app op mijn smartphone en ragde hem naar binnen. Zo kon ik die ochtend terwijl ik met de hond liep, meteen beginnen. Geen gedoe met naar de boekenwinkel gaan op mijn vrije dag of een zaterdag; nee, meteen gratificatie. Héérlijk.

Wat vind ik van downloaden van boeken? Want nu ik ook schrijver ga zijn, is er een kans dat ik inkomsten ga mislopen omdat mensen mijn boeken gaan downloaden in plaats van kopen. Allereerst zal dit voor mij persoonlijk niet zo’n vaart lopen, denk ik. Ik verwacht geen brute verkopen, allereerst (zou wel leuk zijn natuurlijk), maar zelfs als we het persoonlijk financiële aspect aan de kant schuiven… dan nog zie ik het probleem niet.
Heb jij nooit boeken uitgeleend aan je vrienden? Ik geloof dat “Ender’s Game” van Orson Scott Card meer tijd buiten mijn huis heeft doorgebracht dan erin. Ik heb hem aan vijf vrienden laten lezen. Zo gaat het toch altijd? Het is precies hetzelfde als het hele muziek/film/tvserie uitleen & download debat.

Het enige wat ik jammer vind is dat er nu minder nieuwe boeken in mijn boekenkast komen te staan, omdat ik alles online koop. Maar weet je? Als mijn huis zou afbranden he… dan staan al mijn e-books nog steeds in mijn library op de website van Amazon.com. Dat is toch ook wat waard. 🙂

PS: Zilverbron heeft me net verzekerd dat Stof en Schitteringen op termijn ook als e-book beschikbaar wordt. Hoera!

Eén opmerking over 'onpopulaire meningen'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: