orphan black

Laten we het even hebben over “Orphan Black”, mensen. Als je niet weet wat het is: het eerste seizoen is net afgelopen op BBC America; ik heb het afgelopen weekend de hele serie zitten kijken en …. wauw. Het is heel lang geleden dat ik een TV serie zag die me zo bij de strot greep.

Ik denk dat het een beetje een beroepsdeformatie is; als je zo met schrijven bezig bent, dan zie je alle plotholes en sloppy writings in films, series en boeken. Bij TV series is dat vaak nog erger, want series als Supernatural en Lost moeten per seizoen 23x 45 minuten vullen – en dat kán niet met allemaal puur rechtlijnig plot. Je gaat er afleveringen tussen krijgen waarin weinig gebeurt. Bij Supernatural is het zelfs zo erg dat mijn man en ik bij de preview van de episode roepen: “hoera, een plot episode!” of “oh, een monster van de week episode”. En dat is zonde. Voor een goeie tv serie ben ik best bereid om me door wat zwakkere afleveringen heen te werken om dan bij de juweeltjes te komen, maar jemig…

Dit is een van de redenen waarom ik ontzettend genoten heb van Spartacus, Breaking Bad en Game of Thrones. Die series zijn steeds maar 10-13 afleveringen en hebben een daadwerkelijk plot dat ze volgen, rechtlijnig. Alles wat er gebeurt, bevordert het plot. Dit maakt de verhaalvertelling super strak en houdt mij op het puntje van mijn stoel.

Orphan Black heeft hetzelfde. Vanaf het allereerste moment, als hoofdpersoon Sarah op een bijna verlaten station staat en haar doppelganger voor een trein ziet stappen, kickt het plot zichzelf in een hoge versnelling en houdt niet op tot de credits langskomen in de season finale en ik mijn idioot racende hart moet bedaren. Ik was letterlijk naar adem aan het snakken omdat ik mijn adem aan het inhouden was geweest.

Het plot is interessant, Tatiana Maslany is fantastisch als actrice (serieus, wat zij doet? Petje af hoor!!), de emoties komen goed over, de personages zitten goed in elkaar, en de reveal/cliffhanger in de finale is fantastisch.

Dus ja, echte aanrader. Ik ben in ieder geval verliefd en kan niet wachten tot seizoen 2 volgend jaar!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: