soundtracks tijdens het schrijven

Ik ben een enorme muziekliefhebber; eentje van het soort die eigenlijk iedere maand of twee maanden wel bij een concert uit haar dak staat te gaan en per jaar minstens twee festivals bijwoont. Het is grotendeels in het rock-segment, maar hoewel ik een snob kan zijn, heb ik waardering voor heel veel muzikanten. Dientengevolge heb ik op deze manier zowat iedere band die je je kan voorstellen wel live gezien. Ik krijg een ontzettende energie en inspiratie van muziek (vooral tijdens live performances, maar also als ik keihard meezing in de auto of als ik met mijn oordopjes in buiten loop om de hond uit te laten).

Ik heb ook gemerkt dat ik muziek heel erg verbind aan het schrijven. Soms zit ik met een scene in mijn hoofd en ontdek ik een liedje dat daar zo ontzettend bij past, dat ik het nummer op repeat aan moet zetten als ik aan het schrijven ben. Het kan ook andersom, trouwens; soms resoneert een liedje zo erg in mijn hoofd dat ik er een verhaal omheen bouw.

Omdat ik al bezig ben met mijn kristal wereld sinds 2006 (en de eerste ideeën ervoor al op kwamen zetten in november 2004), is de soundtrack die ik gebruik voor het schrijven en het editen aan “Stof en Schitteringen” inmiddels vrij groot geworden. Een aantal van de nummers zijn gewoon voor ‘flavour’ omdat ik die veel luisterde in die periode, maar sommige van de liedjes zijn heel intens toepasbaar op het verhaal – tot op het punt dat ik ze niet eens kan horen zonder meteen te associëren met het verhaal. De lijst loopt qua opbouw nogal uiteen, van poprock tot metal en alles wat ertussen ligt (inclusief uitstapjes naar screamo, progrock, post-hardcore en dromerig instrumentaal werk), maar ik ben wel trots op de verzameling.

Het liefste zou ik nu een uitgebreide verhandeling gaan houden met precies waarom ieder liedje zo waanzinnig past bij het verhaal. Sommige liedjes op deze lijst hadden letterlijk voor dit verhaal geschreven kunnen zijn. Anderen hebben letterlijk geboorte gegeven aan bepaalde scènes. En weer anderen zijn brute spoilers voor het vervolg “Bloed en Scherven”, dus die mag ik al helemaal niet ten opzichte van jullie bespreken. Dat zou jammer zijn, want er zitten nog wel een aantal verassingen aan te komen in het tweede deel!

Dus ik houd het kort. De liedjes waar dit verhaal écht op leunt:

  • “When You Were Young” – The Killers
  • “The Backseat” – The Gaslight Anthem
  • “The Crestfallen” – Soilwork
  • “Welcome To The Family” – Avenged Sevenfold

Als je wil weten waarom…. moet je eerst het verhaal lezen en naar de liedjes luisteren. Daarna kunnen we verder praten! De rest is ofwel flavour, ofwel spoilers voor deel twee.

Mocht je ooit interesse hebben, dit is de Spotify playlist. En pas dus op, deze lijst bevat SPOILERS. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: