books of fantasy boekenbal 2012

Zoals gepost op Geekstijl!

Afgelopen zaterdag toog ik opgewekt naar het treinstation en begon ik een reis naar Den Bosch, waar het BOF Boekengala (dat moeten we het nu officieel noemen, maar volgens Alex de Jong zal het in zijn hart altijd het BOF Boekenbal blijven) plaatsvond in het stijlvolle Golden Tulip Hotel. Gelukkig was ik ruim op tijd om alle workshops en evenementen te kunnen volgen voordat na een heerlijk diner de uitreiking van de Unleash Award begon.

Om half één heb ik de Workshop Fantasy Schrijven van Tais Teng gevolgd, wat net als vorig jaar een genoegen was. Hoewel we er niet aan toekwamen om te schrijven, hebben we ongelofelijk interessant gediscussieerd over verhalen schrijven. Bijna iedereen die in de workshop zat deed mee aan de manuscript uitdaging van Luitingh, dus we besteedden veel tijd aan hoe je een verhaal sterk begint, het einde en het editen van een manuscript. Lekker toepasselijk en interessant. Tais is overduidelijk extreem ervaren en spreekt vol passie over zijn vak. Ook heeft hij de prachtige gave om met een paar woorden een hele scene te kunnen schetsen, zelfs als hij gewoon voorbeelden aan het geven is. Een geboren verhalenverteller dus!

Daarna was het om drie uur tijd voor de Masterclass Fantasy Schrijven van Thomas van Olde Heuvelt, die vrij hilarisch vertelde hoe het vooral níét moest. Hij had de lachers volledig op zijn hand en wist zeker een paar punten flink duidelijk te maken. Het was zowel nuttig als grappig en ook daar heb ik me goed vermaakt. Mijn notitieboekje is flink volgepend, en dat was waarvoor ik me aangemeld had.

Om vier uur schoven we aan in de gewelven van de kelder van het Golden Tulip Hotel waar Adrian Stone in het licht van de Luitingh uitdaging tips en tricks gaf over het opstellen van een manuscript. Hij had een mooie lijst met do’s en don’ts, die uiteenliepen van een duidelijk lettertype gebruiken in je manuscript, tot proeflezers aantrekken, maar ook besteedde hij tijd aan onderwerpen als synopses schrijven. De tijd ging veel te vlug voorbij! Het maakte me wel nog eens duidelijk hoe spannend het is om een manuscript in te schrijven, en wat een grote kans het zou zijn om een manuscript bij een uitgeverij als Luitingh gepubliceerd te krijgen. Precies wat ik nodig was, want ik was in mijn redactie van mijn manuscript stilgevallen. Tijd om weer aan de arbeid te gaan dus.

Na een diner waar ik me op het laatste moment nog voor aangemeld had (ik was veel te gezellig aan het kletsen met iedereen, en had geen zin om mijn maal alleen op een terrasje te gaan nuttigen – ondanks het mooie weer) was het tijd voor de uitreiking van de Unleash Award! In tegenstelling tot sommige mensen klopte mijn hart niet vol spanning: ik had geen verhaal in de running. Ik had het mezelf wel beloofd, maar ik had mijn kruit al verschoten op Fantastels. Heb ik geen spijt van hoor, die inzending was goed voor een achtste plaats! Maar met de Luitingh uitdaging die vanaf dat moment vrolijk al mijn tijd begon op te vreten, had ik geen tijd om nog iets nieuws te schrijven. Ik heb daarom dus maar gewoon iedereen vrolijk aangemoedigd. En wat was het spannend! Django Mathijsen, die helaas niet aanwezig kon zijn maar via het mobieltje van Anaïd Haen de uitslag volgde, was de grote winnaar. Hij was niet alleen eerste, maar ook derde geworden (waarmee hij de nummer 2 inzending van Thomas Olde Heuvelt gezellig sandwichte). Anaïd zelf was vierde geworden.
Volgens de jury was het niveau van de inzendingen dit jaar erg hoog, en dat geloof ik best. Alex heeft uit de inzendingen voor de Unleash Award de verhalen uitgekozen die hij het mooist vond en uitgegeven in een boekenbundel genaamd Grenzeloze Fantasie. Deze heb ik van het weekend in de zonneschijn in mijn tuin lekker zitten lezen. Ik heb de verhalen van Anaïd en Thomas nog niet gelezen, maar Django’s De Verdromer heb ik dit weekend wel kunnen lezen, en dat was een erg gaaf verhaal. Een verdiende winnaar wat mij betreft. Ik ben benieuwd wat de rest in petto heeft.
De rest van de uitslag vind je HIER trouwens.

Al in al een geslaagde dag in Den Bosch, en een geweldige tijd op het boekengala. Volgend jaar ga ik zeker weer; het was waanzinnig leuk om bekenden weer te ontmoeten, bij te kletsen, en nieuwe mensen te ontmoeten. En volgend jaar stuur ik wèl een verhaal in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: