books of fantasy boekenbal 2011

Als razende reporter mocht ik afgelopen zaterdag voor Geekstijl verslag gaan doen van het Books of Fantasy Boekenbal 2011 in Den Bosch. De dag was propvol met leuke evenementen en momenten voor borrelen en netwerken.

bof3 300x236 Verslag: Books of Fantasy Boekenbal 2011Er waren boekpresentaties, een schrijfworkshop van Tais Teng, en natuurlijk was er de uitslag van de prestigieuze Unleash Award; het moment waar de meeste aanwezigen vol spanning zaten te wachten. Geekstijl’s eigen huisschrijver Jack Schlimazlnik had ook meegedaan aan de verhalenwedstrijd met twee inzendingen, dus ook voor mij was het een beetje spannend uit naam van mijn collega. Maar gelukkig was er tijdens het wachten genoeg te doen!
Toen ik om kwart over één smiddags binnenkwam in het Golden Tulip hotel was Joris van Leeuwen al bezig met de presentatie van zijn nieuwe boek Gevaarlijk Spel. Hij las een deel voor van het eerste hoofdstuk en dat was voor mij reden genoeg om het boek (mèt handtekening) meteen te kopen. (Ik heb hem inmiddels uit, het is een aanrader! Het is een thriller een beetje in de stijl van Dean Koontz.)

Na Joris’ presentatie was het tijd voor een schrijfworkshop van Tais Teng, in een zaal die compleet afgeladen was met enthousiaste aspirant schrijvers. Ik was erg blij dat ik dit kon bijwonen. Teng’s De Ring Van Ardek een van de eerste horrorboeken die ik ooit las als zevenjarige ofzo. Nooit gedacht dat ik ooit nog een workshop van hem zou volgen en daarna ontspannen met hem zou zitten kletsen! Tijdens de workshop discussiëerden we over schrijversblocks, goede afsluitingen van boeken, goede openingen, en kregen we korte schrijfoefeningen die we vervolgens aan elkaar moesten voorlezen. Dit zorgde voor veel inspiratie maar ook hilariteit.

bof21 300x225 Verslag: Books of Fantasy Boekenbal 2011Tijd om te rusten hadden we daarna niet: Rik Raven presenteerde haar boek Bron, Thomas Olde Heuvelt vertelde heel openhartig over zijn boek Harten Sara dat hij op de Elf Fantasy Fair zal gaan presenteren, en we hadden de mogelijkheid om aan te schuiven bij bekende (fantasy/SF/horror) schrijvers als Peter Schaap, Adrian Stone en Tais Teng om te kletsen over het schrijversvak. Na een drankje en een babbeltje en een drankje met Kim ten Tusscher heb ik haar boek Gebonden in Duister ook meteen maar op de kop getikt, want ze beloofde me een sterk vrouwelijk hoofdpersonage (en was super sympathiek, dat hielp ook mee).

En toen was het, na een heerlijk diner, alweer tijd voor de uitslag van de Unleash Award 2011! De zaal was inmiddels aardig volgelopen met belangstellenden, en de spanning nam toe. Er is natuurlijk een hoop verbonden aan de Unleash Award, en de hoofdprijs van 1000 euro die door Adrian Stone beschikbaar is gesteld was niet eens het belangrijkste. De presentatoren hielden de spanning er goed in tijdens de uitslag. Voor ieder van de 92 inzendingen werd hard geapplaudiseerd. Degenen die aanwezig waren om de uitslag in persoon door te krijgen ontvingen tevens ter plekke een uitgebreid juryrapport waarin zij feedback kregen op hun ingezonden verhaal.

Buiten geldprijzen voor de top drie, waren er ook Novice Awards (voor de beste inzendingen van schrijvers die nog nooit eerder hadden meegedaan) en een Feniksprijs (voor degene die het meest gestegen was ten opzichte van de vorige inzending vorig jaar). Ik vond het superspannend om mee te maken, omdat mijn eigen redactrice bij PF ook meedeed, en zij de zevende plaats in de wacht sleepte. Ze was heel blij met haar waardering.

Maar de allergrootste winnaars waren natuurlijk:

1: Patrick Brannigan
2: Bianca Mastenbroek
3:Jack Schlimazlnik!

bof11 300x225 Verslag: Books of Fantasy Boekenbal 2011Helaas was Jack zelf niet aanwezig bij de uitreiking (en geloofde me later niet toen ik hem twitterde icon wink Verslag: Books of Fantasy Boekenbal 2011 ), maar ik heb Patrick en Bianca wel kunnen feliciteren met hun presentaties. Patrick was vooral helemaal aan het gloeien van trots. Hij was al vaker tweede of derde geworden bij schrijfwedstrijden, maar dit was zijn eerste echte winst. Die 1000 euro is dan alleen maar mooi meegenomen, toch?
Heel erg gefeliciteerd, winnaars!

Als jullie nieuwsgierig zijn naar de pennenvruchten van deze schrijvers kunnen jullie je hier aanmelden: op dit forum vind je de verhalen. Ik heb genoten van mijn dag tussen mijn mede schrijvenaars en ben inmiddels al lekker bezig om de verhalen te lezen. Er zit veel kwaliteit tussen.

Volgend jaar ga ik ook een gooi doen naar de Unleash Award! Wie doet er ook mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: